auris cnc router 

 hsd spindle freze kaplin çeşitleri ve modelleri hıwın ray ve kızak araba hıwın vidalı mil ve somun helis kremayer ve dişli sistemleri konik dişli he
3 Eksen Multi CNC Router
Açıklama
3 Eksen Multi CNC Router
Açıklama
3 Eksen Multi CNC Router
Açıklama
3 Eksen Multi CNC Router
Açıklama
CNC Router Otomasyon Hizmeti

CNC Router Nedir?

CNC Router
Nedir?

CNC kelimesinin açılımı "COMPUTER NUMERİCAL CONTROL" olarak bilinir. Türkçe karşılığı "bilgisayar kontrollü sistem" şeklinde tanımlanır. Router ise izlenecek yol anlamında kullanılır. X,Y,Z,A,B,C eksenlerinde şeklinde bir bilgisayar yardımı ile hareket eden sistemlerdir. Daha önce CAD programları ile tasarladığımız vektörlerimizi CAM programları sayesinde ulusal alanda kullanılan "G-COD" diline çevrilir. Yani çalışmayı sayısal koordinatlara dönüştürür. Makinaya yüklenen bu koordinatlar otomasyon işlemcisi tarafından uygun herz ve pulselere çevirilip ona göre motorlara komutlar verilir.

Servo Motor ile Step Motor Arasındaki Fark?

Step motor ve servo motorlar sürücüler doğrultusunda çalışan elektromekanik cihazlardır. Bu motorlar sürücülerden gelen sinyalleri en kusursuz haliyle hareketlere çevirir. Servo ile step arasındasındaki en büyük fark encoder (haberleşme) özelliğidir. Encoder özelliği sürücü tarafından motora iletilen komutun yerine gelip gelmediğini kontrol eder. Eğer motor, sürücü tarafından istenilen tur sayısı kadar dönmezse encoder aracılığı ile kontrol kartına sinyal gönderir. Bu sinyal doğrultusunda makina tüm eksenleri ile E-stop konumuna geçer. Bu sayede işlenmekte olan malzeme, uç ve zaman israfı olmaz.

Servo motorlar, step motorlara göre devir sayısı çok daha yüksektir. Sargı yapısı gereği servo motorların tork değerleri daha yüksek değerlerdedir.

 step motor   servo motor

CNC Makinaların Avantajları?

  • Konvansiyonel tezgahlarda kullanılan bazı bağlama kalıp, mastar vb. elemanlarla kıyaslandığı zaman tezgahın ayarlama zamanı çok kısadır.

  • Ayarlama, ölçü, kontrolü, manuel hareket vb. nedenlerle oluşan zaman kayıpları ortadan kalkmıştır.

  • İnsan faktörünün imalatta fazla etkili olmamasından dolayı seri ve hassas imalat mümkündür.

  • Kalifiye insan ihtiyacına gerek yoktur.

  • Tezgah operasyonları yüksek bir hassasiyete sahiptir.

  • Tezgahın çalışma temposu her zaman yüksek ve aynıdır.

  • Her türlü sarfiyat (elektrik, emek, malzeme vb.) asgariye indirgenmiştir.

  • İmalatta operatörden kaynaklanacak her türlü kişisel hatalar ortadan kalkmıştır.

  • Kalıp, mastar, şablon vb. pahalı elemanlardan faydalanılmadığı için sistem daha ucuzdur.

  • Depolamada daha az yere gerek vardır.

  • Parça imalatına geçiş daha süratlidir.

  • Parça üzerinde yapılacak değişiklikler sadece programın ilgili bölümünde ve tamamı değiştirilmeden seri olarak yapılır.

  • Bu nedenle CNC takım tezgahlarıyla yapılan imalat büyük bir esnekliğe sahiptir

CNC Makinaların Dezavantajları?

Her sistemde olduğu gibi CNC tezgah ve sistemlerinin avantajları yanında bazı dezavantajları mevcuttur.Bunlar şunlardır:

  • Detaylı bir imalat planı gereklidir.

  • Pahalı bir yatırımı gerektirir.

  • Tezgahın saat ücreti yüksektir.

  • Konvensiyonel tezgahlara kıyaslandığında daha titiz kullanım ve bakım isterler.

  • Kesme hızları yüksek ve kaliteli kesicilerin kullanılması gerekir.

  • Peryodik bakımları uzman ve yetkili kişiler tarafından düzenli olarak yapılmalıdır.

Döner Tabla ile İş Bağlama

Döner tablalar genellikle parçanın döndürülüp tekrar işlenmesi gereken durumlarda kullanılır. Örneğin 90 derecelik açısal bir döndürme, bir küpün dört kenarının işlenmesi gibi işlemlerde kullanılabilir.

 divizör

CNC Takım Tezgahlarında Temizlik ve Bakımın Önemi

Daha öncede belirtildiği gibi CNC sistemleri pahalı sistemler olduğu için meydana gelebilecek arızalar anında tespit edilip giderilmelidir. Aksi halde arızalar büyük boyutlara ulaştığında giderilmeleri hem masraflı olacak hem de tezgahın imalat dışı kalması sonucu üretimde önemli aksamalar meydana gelecektir. 
Arızaların kısa sürede tespitinde hata teşhisi (Fault Diagnosis) yöntemi uygulanır. Bu teşhiste tezgah kontrol ünitesinin yönelteceği sorulara cevaplar verilir. Operatörün vereceği cevaplara göre arıza kontrol ünitesi tarafından belirlenir. 
Genelde CNC tezgahlarında oluşan arızalar toz, aşırı yağ, rutubet ve ısı gibi basit nedenlerden kaynaklanır. Ayrıca titreşim gibi benzer nedenlerle devre elemanlarının bağlantı yerlerinde gevşemeler olabilir. Bu bağlantıların kontrol edilerek uygun konumda takılmaları çoğu kez yeterlidir. 
Konum ölçme sistemlerinin hassas yüzeyleri yağlanmış yada tozlanmış olabilir. Genellikle bu kısımların temizlenmeleri arızaların giderilmesi için yeterlidir. Bu nedenle mekanik çarpma, kırma, yakma vb. zarar vermeler dışındaki arızalar çok basit olan toz alma ve temizleme işlemleri ile giderilir. 
Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı CNC tezgahlarının bulundukları ortamların temizliği son derece önemlidir. Tezgahın eksen hareket bölgeleri temiz ve yeterince yağlı bulunmalıdır. Gerektiğinde açılıp temizlikleri yapılmalı aksi halde en basit nedenlerle tezgahın uzun süre hizmet dışı kalması kaçınılmazdır. Günümüzde bakım iki seviyede yapılır;
A-Planlı bakım,
B-Koruyucu bakım
Her iki seviyedeki bakım bu alanda uzman olan teknik elemanlar tarafından yapılmalıdır. Bu kişiler;
Özellikle elektronik alanında yeterli teknik ve pratik bilgiye, 
Belli bir mesleki tecrübeye, 
Dijital elektronik bilgisine, 
Ölçme ve test cihazlarını kullanma becerisine, 
Mini ve mikro bilgisayarlarla ilgili yeterli teknik bilgilere, 
sahip olmalıdır. 
CNC tezgahlarında bakım şematik olarak aşağıdaki gibidir;

HAFTALIK BAKIM:
Bu tür periyodik bakımda kısa test programları çalıştırılır. Tezgah miline verilecek devir sayısı ve ilerleme hızları minimum ve maksimum değerler değerler arasında girilerek denenir. Bu testlerde elde edilen bulgular not edilir, nedenleri araştırılıp giderilmeye çalışılır. Tezgah ve çevre ekipmanları üzerinde bulunan bütün fanların yeterli hava sirkülasyonunu sağlayıp sağlamadıkları araştırılır. Delikli kağıt şerit sürücü ve tekerlekleri kontrol edilir. Okuyucu kafa, kanal ve tırnakları düzenler. 

AYLIK BAKIM:
Aylık periyodik bakımda bir iş parçası programı talaş kaldırmadan çalıştırılarak test edilir ve eksen hareketleri izlenir. Manuel olarak yağlanması gerekli olan yerler yağlanır. Bütün devre bağlantılarının uygun şekilde takılı olup olmadıkları kontrol edilir. Ölçme sistemlerinin muhafazalar çıkarılır, varsa pislik ve yağlar temizlenir. 

ALTI AYLIK BAKIM:
Birbirleriyle karşılıklı bağımlılığı olan hız, voltaj ve bunları izleyen hatalar ölçülür. Elde edilen veriler ilk montajda ölçülen değerlerle kıyaslanır. Hava ve yağ filtreleri vb. elemanların kontrolü yapılır, temizlenir ve gerekirse yenisi ile değiştirilir. 

YILLIK BAKIM:
CNC sistemlerindeki her bir devre ve devre elemanının mükemmel olup olmadığına bakılır. Kontak noktalarının temizliği gözden geçirilir. Kapılar ve sızdırmazlık elemanları, bağlantı vidalarının sıkılı olup olmadıkları kontrol edilir. Tezgah konsolu vakumlu temizleyici veya yumuşak fırçalarla temizlenir. Delikli kağıt şerit okuyucusunun çalışma durumu, tezgahın hassasiyet değerleri kontrol edilir. Güç kaynağı (Power Supply) voltaj çıkışının uygun olup olmadığına bakılır. Bir parça programı test edilerek tüm fonksiyonların doğrulukları araştırılır.






Yorumlar - Yorum Yaz
CNC Router Programları
Saat
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam27
Toplam Ziyaret99268
Takvim